Het zal je niet ontgaan zijn: op 25 mei 2018 gaat er een nieuwe Privacywet van kracht – de AVG of ook wel GDPR. Deze wet brengt veel veranderingen met zich mee. Voor ondernemers, maar ook voor bloggers.

En ja, ook als je ‘gewoon’ een blog hebt als hobby en niet om er geld mee te verdienen. Houd jij een blog bij op je website? Lees dan gauw verder om te zien wat je moet doen om aan de nieuwe Privacywet te voldoen. En waarom dat allemaal nodig is.

Wat houdt de AVG in?

AVG staat voor Algemene Verordening Gegevensbescherming. Dit is de Nederlandse versie van de GDPR – een afkorting van General Data Protection Regulation. Het is een privacywet die in de gehele Europese Unie geldig is en die gaat over het beschermen van persoonsgegevens. Dit zijn eigenlijk alle gegevens waarmee een persoon kan worden geïdentificeerd. Daaronder vallen natuurlijk namen, (e-mail)adressen en telefoonnummers (ook doorkiesnummers), maar bijvoorbeeld ook een bankrekeningnummer, KvK-gegevens (niet alleen het dossiernummer) en IP-adressen.

Super fijn natuurlijk dat al die gegevens van ons vanaf 25 mei extra beschermd worden, want we willen niet dat al onze persoonlijke informatie zomaar overal rondslingert. Voor degenen die te maken hebben met het opslaan van de persoonsgegevens van anderen, zoals bloggers, betekent dat echter wel dat er aan een aantal nieuwe regels moet worden voldaan.

De AVG en bloggers – is de wet op jou van toepassing?

Kan men op jouw blog een reactie achter laten? Je berichten delen door middel van social media? Zich inschrijven voor een nieuwsbrief of iets dergelijks? Een e-mail sturen naar jou (al dan niet via een contactformulier)? En houd jij je bezoekersaantallen bij door gebruik te maken van Google Analytics of een vergelijkbare dienst?

De kan is heel klein dat je op elk van deze vragen “nee” antwoord. Is dat wel zo, dan zou ik überhaupt nog maar eens kijken of bloggen wel wat voor jou is 😉

We gaan er dus even vanuit dat het antwoord op tenminste 1 van deze vragen “ja” is. En dat betekent dat jij officieel gezien in het bezit bent van persoonsgegevens van je bezoekers.

Door alleen al een e-mail te ontvangen heb je namelijk al een naam en e-mailadres van iemand in het bezit. En ook bezoekers die reageren op jouw blogs vullen daarbij in elk geval hun naam in. Google Analytics slaat IP-adressen op om jouw website statistieken bij te kunnen houden. En voor de mogelijkheid om zich in te schrijven voor een nieuwsbrief of challenge mag het wel duidelijk zijn dat je hiermee persoonsgegevens verzamelt. Kortom: de AVG is op jou van toepassing!

“Maar ik ben een hobby blogger, dan hoeft dat toch niet?”

Is er een verschil het bloggen voor je hobby of bloggen voor je onderneming? Officieel wel. Als je echt alleen maar een blog bijhoudt als een soort dagboek, zonder dat mensen hierop kunnen reageren of contact met je op kunnen nemen, en je ook niet geïnteresseerd bent in je bezoekersaantallen (en deze dus niet via een dienst als Google Analytics bijhoudt) dan hoef je niet aan de AVG te voldoen. Maar die kans is dus vrij klein.

Dit moet je doen om aan de nieuwe Privacywet te voldoen

Dus je weet nu dat de AVG ook voor jou geldt, aan de slag ermee! Er is een aantal zaken waar je als blogger rekening mee dient te houden:

  • Je hebt een privacyverklaring nodig voor op je website. Dit is een tekst waarin je verklaart dat je met je website persoonsgegevens verzamelt en waarin je aangeeft hoe dat gebeurt en wat je ermee doet. Op de website van Charlotte’s Law (die sowieso de moeite waard is om te bezoeken als je online werkt!) kun je terecht voor een hele handige checklist, waar precies in staat wat er in jouw privacy verklaring moet staan.
  • Neem contact op met het bedrijf dat jouw website hosting verzorgt om met hen een verwerkingsovereenkomst te tekenen. Het kan ook zijn dat dit bedrijf ervoor kiest om in plaats van zo’n overeenkomst, de algemene voorwaarden aan te passen, zoals Mijndomein heeft gedaan. Het is handig om in je Privacyverklaring te vermelden wie jouw website host en hoe je dit met hen geregeld hebt.
  • Het is ook verplicht om te melden dat je website gebruik maakt van cookies. Je kunt een aparte cookie-verklaring op je website plaatsen, maar je kunt deze ook samenvoegen met de eerdergenoemde privacyverklaring. TIP: Met behulp van voorbeeldteksten van ICT Utrecht kun je heel eenvoudig zelf zo’n verklaring maken voor jouw site. Heb je een WordPress site? Dan kun je een plugin downloaden voor een cookiemelding op je website, zoals Cookie Consent of Cookie Bar.
  • Wanneer je een e-maillijst/ nieuwsbrief hebt, moet je aan kunnen tonen hoe je aan deze e-mailadressen en eventuele andere gegevens bent gekomen. Wanneer je gebruik maakt van een dubbele opt in (men meldt zich aan via een aanmeldknop op je site, maar bevestigt daarna nogmaals de inschrijving via e-mail), voorkom je dat mensen zich ‘ per ongeluk’ of onbedoeld aanmelden. Maak je gebruik van een programma als mailchimp om je e-maillijsten te beheren, dan kun je dit instellen.
  • Heb je al een e-maillijst, maar weet je niet zeker waar deze e-mailadressen allemaal vandaan komen, dan is het slim om voor 25 mei even een algemene mail naar deze lijst te sturen en te vragen of de ontvangers nog steeds informatie willen blijven ontvangen van jouw blog/ organisatie. Denk er hierbij aan dat mensen over het algemeen niet dol zijn op ‘overbodige’ informatie in hun mailbox, dus gebruik die mail niet alleen om men te informeren, maar juist om hen over te halen de mailings te blijven ontvangen – zie het als een sales pagina. Vind je het moeilijk om zelf zo’n tekst te schrijven, neem dan eens contact op om te kijken wat ik voor je kan betekenen.

Succes!

Zoek jij iemand die voor jou kan bloggen? Of bestaande blogs of (web)teksten kan redigeren? Ik kan je daar mee helpen. Neem gerust vrijblijvend contact met mij op.

Meer informatie (adv. Bol.com):

Disclaimer: ik ben geen jurist. Wil je professioneel geholpen worden met de AVG of andere wetgeving of heb je twijfels bij jouw eigen privacyverklaring, verwerkingsregister of andere onderdelen van de AVG, dan raad ik je aan om professionele hulp te zoeken bij een jurist of de Autoriteit Persoonsgegevens te raadplegen.

(Gebruikte bronnen: Charlottes Law, ICT Utrecht)
(Bron afbeelding: RGBstock)