Het is vandaag de dag van de ondernemer! Een mooie dag om eens stil te staan bij het waarom van het ondernemerschap. Waarom ben jij eigenlijk voor jezelf begonnen, wat is het dat ervoor zorgt dat jij wilt blijven ondernemen?

In dit blog vertel ik je waarom ik ondernemen zo leuk vind. En ik ben ook heel benieuwd naar jouw beweegredenen. Laat je het me weten in de reacties?

1. Ik word er creatief van

Als ondernemer word je continue gevraagd om nieuwe uitdagingen aan te gaan en creatieve oplossingen te verzinnen. Slaat het product niet aan? Hoe kunnen we het anders in de markt zetten! Verloopt een samenwerking niet helemaal lekker? Laten we in gesprek gaan! Geen reactie op de facebook advertentie? We proberen iets anders!
Al die uitdagingen zijn zo ontzettend leuk om aan te pakken. En nog leuker als je ziet dat het vervolgens wél het gewenste resultaat oplevert. Dat prikkelt de creativiteit en maakt dat je steeds beter wordt in het aangaan van die uitdagingen.

2. Ik blijf mezelf ontwikkelen

Ondernemen staat voor mij gelijk aan zelfontwikkeling. Ik kan niet achterblijven als het gaat om mijn vakgebied, wat betekent dat ik regelmatig boeken lees, websites afstruin en seminars bezoek om bij te blijven. Maar ook als het gaat om persoonlijke ontwikkeling merk ik dat ik onwijs veel leer. Ondernemen is echt wel vallen en opstaan, zeker de eerste jaren, en daar moet je mee om leren gaan. En dat kan heel inspirerend werken! Ik heb in het afgelopen jaar echt heel veel geleerd over ondernemen, maar ook over mezelf. En daar word ik gewoon heel erg blij van.

3. Ik kan werken waar en wanneer ik wil

Een van de grootste redenen waarom ik voor mezelf ben begonnen in januari 2018, is dat ik meer flexibiliteit wilde in tijd en ruimte. Ik woon samen met mijn zoontje en hij heeft best wel wat aandacht nodig. Daarnaast is er een jaar geweest waarin hij vaak ziek was en bijna niet naar school wilde. Elke ochtend was dat weer een struggle. Het ergste daaraan was voor mij dat ik vervolgens aan mijn baas moest verantwoorden dat ik weer te laat kwam na zo’n ochtend of dat ik thuis werkte als zoonlief ziek was. Nou heb ik mijn werk altijd leuk genoeg gevonden om ’s avonds of in het weekend door te werken (ook als mijn zoon gewoon naar school ging, trouwens), maar toch leek het voor veel werkgevers belangrijker als ik 40 uur op kantoor was, ook al werkte ik soms 60 uur per week. Dat begon op een gegeven moment toch wel aan mij te knagen: mijn zoon ging altijd voor (logisch, toch?) en mijn werk hoefde er niet onder te lijden, maar waarom zou ik dat dan toch allemaal moeten verantwoorden? Dat hoeft nu in elk geval niet meer! Natuurlijk is mijn zoon nog wel eens ziek, maar dan hoef ik me niet druk te maken om wat een baas daar van vindt. Ik moet hooguit een afspraak verzetten, maar zelfs dat hoeft vaak niet omdat ik voor die paar uurtjes vaak wel iemand kan vinden die even op wil passen. Heel fijn!

4. Ik ben minder vaak ziek

Sinds ik voor mezelf werk heb ik misschien 1 dag ziek in bed doorgebracht. Wel zijn er dagen geweest dat ik me niet lekker voelde. Wat ik dan doe? Ik doe het wat rustiger aan en werk vooral op die momenten dat ik er wel energie voor heb. En vaak krijgt ik daar ook weer nieuwe energie van, want ik vind mijn werk veel te leuk. Omdat ik niet verplicht van 9 van 5 op kantoor hoef te zijn ben ik, zelfs op de dagen dat ik me niet zo fit voel, dus echt veel productiever.

5. Ik ben (bijna) altijd gemotiveerd

Door al die positieve punten die ik hierboven heb genoemd ben ik als ondernemer elke ochtend weer gemotiveerd om aan de slag te gaan. Nou ja, bijna elke ochtend dan… Maar is het een keertje niet het geval, dan weet ik precies wat ik moet doen om die motivatie te zoeken. Bijvoorbeeld door even stil te staan bij waarom ik voor mezelf ben begonnen.

Is ondernemen dan altijd zo fantastisch?

Nee natuurlijk niet. Een van de redenen waarom het me niet eerder is gelukt om voor mezelf te blijven werken, is bijvoorbeeld dat ik me ontzettend druk kan maken om de meningen van anderen. Daar ga ik nu een stuk beter mee om, maar ik kan er nog steeds wel eens mee zitten als iemand anders een oordeel over mij heeft. Gelukkig heb ik dan genoeg andere leuke mensen om mij heen die me daar weer uit halen.
En hoewel ik minder vaak ziek ben is het toch altijd even slikken wanneer ik een griepje op voel komen, of wanneer ik eraan denk dat ik een arm kan breken. Want wat als ik er een paar weken vanaf lig? Dan kan ik immers niet werken en komt er dus geen geld binnen. Hoe ga ik dat dan oplossen? Wat dat betreft is een vaste baan wel ‘veiliger’.

Maar wat mij betreft wegen de nadelen niet op tegen de voordelen, dus ik blijf voorlopig lekker ondernemen! En juist omdat ik daar zo blij van wordt, vind ik het zo leuk om andere ondernemers te helpen meer klanten te bereiken met hun zichtbaarheid. Want daardoor kunnen zij ook blijven doen waar zij blij van worden.

Waarom word jij zo blij van ondernemen? Laat het weten in een reactie hieronder!